logoicon

TopBrokeri.com

Ethereum – sve što trebate znati o vrhunskom altcoinu

Facebook
Twitter
LinkedIn
VK
Telegram
WhatsApp
eth

Što je Ethereum?

Ethereum je blockchain platforma otvorenog koda i decentralizirana koja programerima omogućuje razvoj i implementaciju decentraliziranih aplikacija (dApps). Koristi pametne ugovore. Osnovao ju je Vitalik Buterin 2015. godine i bila je popularna blockchain platforma u cijelom svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od preko 200 milijardi dolara početkom 2022. godine.

Ethereum je distribuirana mreža čvorova koja održava sigurnu knjigu zaštićenu od neovlaštenih promjena. Slično je Bitcoinu. Ethereum je, međutim, fleksibilniji od Bitcoina i može se programirati. Pametni ugovori, samoizvršujući programi koji se automatski izvršavaju kada su ispunjeni određeni uvjeti, način su na koji je to moguće.

Ovi pametni ugovori omogućuju stvaranje širokog spektra decentraliziranih aplikacija na vrhunskom Ethereum blockchainu. To uključuje decentralizirane financije (DeFi), decentralizirane razmjene i DEX-ove, kao i nezamjenjive tokene. Ethereum također ima vlastitu kriptovalutu pod nazivom Ether (ETH). To se koristi za plaćanje transakcijskih troškova i poticanje članova mreže.

Zbog svoje fleksibilnosti, sposobnosti programiranja i velike zajednice programera, Ethereum je bio vrlo popularna platforma za programere koji žele stvarati decentralizirane aplikacije.

Zašto je stvoren Ethereum

Ethereum je stvoren kako bi proširio mogućnosti blockchain tehnologije izvan digitalne valute Bitcoin. Vitalik Buterin, kreator Ethereuma, vidio je potencijal blockchain tehnologije ne samo za omogućavanje peer-to-peer elektroničkih plaćanja, već i za izgradnju složenijih, decentraliziranih aplikacija (dApps).

Bitcoin je trebao biti kriptovaluta. Njegov skriptni jezik ima ograničene mogućnosti što programerima otežava izradu složenih aplikacija na vrhu. Vitalik Buterin identificirao je potrebu za platformom na blockchainu koja bi programerima omogućila stvaranje fleksibilnijih i složenijih aplikacija s ugrađenom logikom i pravilima.

Ethereum je izgrađen kao platforma za programere za izgradnju i implementaciju decentraliziranih aplikacija pomoću pametnih ugovora. Pametni ugovori su u osnovi samoizvršavajući programi koji rade na Ethereumu. Omogućuju automatizaciju i kontrolu mnogih funkcija, kao što su upravljanje, plaćanja te stvaranje i upravljanje digitalnom imovinom. Ethereumova fleksibilna i programabilna blockchain platforma otvorila je nove puteve za decentralizirane aplikacije, posebno u područjima DeFi-ja, NFT-ova, kao i druge digitalne imovine.

Kakvi propisi postoje za Ethereum?

Ethereum je distribuirana platforma. Ne kontrolira ga nijedna vlada ili entitet. Budući da je decentraliziran, ne mora biti podložan regulaciji kao što bi se primjenjivalo na središnje institucije.

Ali to ne znači da Ethereum radi u nereguliranom okruženju. Ne postoji jedno središnje tijelo koje regulira Ethereum. Međutim, postoje brojna regulatorna tijela diljem svijeta koja imaju različite pristupe pri reguliranju kriptovalute i tehnologije temeljene na blockchainu.

ČITATI  Dogecoin - Zašto su ljudi toliko poludjeli za ovom meme valutom?

Komisija za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) zauzela je strog pristup regulaciji kriptovaluta. Određene kriptovalute smatra vrijednosnim papirima i podliježe postojećim zakonima o vrijednosnim papirima. Švicarska je, na primjer, zauzela opušteniji pristup regulaciji kriptovaluta i stvorila povoljno regulatorno okruženje za podršku tvrtkama koje se temelje na blockchainu.

Nadalje, Ethereum zajednica uvela je razne mjere za poticanje samoregulacije i zaštitu korisnika od prijevare i drugih rizika povezanih s korištenjem decentraliziranih aplikacija. To uključuje stvaranje decentraliziranih burzi, DEX-ova koji omogućuju nepovjerljivo trgovanje kripto valutama i korištenje pametnih ugovora za provođenje određenih pravila unutar dApps.

Regulacija Ethereuma je složena i stalno se mijenja. Njegov regulatorni status može varirati ovisno o zemlji u kojoj se koristi. Otvoreni kod, decentralizirana priroda Ethereuma otežava potpunu kontrolu.

Ethereum: Je li to dobro mjesto za ulaganje?

Ethereum je naširoko korištena i dobro poznata blockchain platforma. Puno je korisnika, programera i investitora. Zbog Ethereumove fleksibilnosti, sposobnosti programiranja i podrške za širok raspon decentraliziranih aplikacija (dApps), izgrađeno je mnoštvo inovativnih projekata, posebno u području decentraliziranih financija (DeFi).

Prije ulaganja u Ethereum ili bilo koju kriptovalutu ili imovinu temeljenu na blockchainu, ključno je provesti opsežna istraživanja i analize. Također je važno u potpunosti razumjeti rizike ulaganja u tehnologiju koja se brzo razvija.

Sljedeći čimbenici mogu utjecati na vrijednost i prihvaćanje Ethereuma: promjene u potražnji i prihvaćanju tržišta, razvoj i implementacija novih blockchain tehnologija, regulatorne promjene, sigurnosne ranjivosti i drugi rizici povezani s korištenjem decentraliziranih aplikacija izgrađenih na Ethereumu.

Subjektivno je reći je li Ethereum dobra investicija. To će ovisiti o toleranciji svakog pojedinca na rizik i osobnim okolnostima. Prije nego što donesete bilo kakvu investicijsku odluku, istražite.

Tko je tvorac Ethereuma?

Vitalik Buterin, rusko-kanadski programer/pisac, stvorio je Ethereum 2013. Buterin je rođen 1994. u Kolomni u Rusiji. S obitelji se preselio u Kanadu sa šest godina.

Buterin se počeo zanimati za kriptovalute i blockchain tehnologiju kao mladić te je o njima počeo pisati članke za različite internetske publikacije. Osnovao je Bitcoin Magazine 2012. godine.

Kako mogu kupiti Ethereum?

Postoji nekoliko opcija za kupnju Ethereuma (ETH), jedne od najpoznatijih kriptovaluta na tržištu. Ovo su neke od opcija:

 1. Ethereum možete kupiti koristeći mjenjačnice kriptovaluta kao što su Binance ili Coinbase, Kraken, Kraken i Gemini. Ove vam mjenjačnice dopuštaju kupnju Ethereuma u fiat valutama, poput američkih dolara ili eura. Prijavite se na račun za kupnju Ethereuma. Zatim potvrdite svoj identitet i uplatite sredstva na svoj račun bankovnim prijenosom ili kreditom/debitom. Sredstva na vašem računu mogu se koristiti za kupnju Ethereuma.
 2. Peer to peer tržišta. Druga je mogućnost kupnja Ethereuma putem peer-to-peer platforme kao što je LocalEthereum, Paxful. Ta vam tržišta omogućuju kupnju Ethereuma izravno od drugih pojedinaca, bez posla s posrednikom. Prijavite se za izradu računa. Zatim potražite prodavača koji prihvaća željeni način plaćanja i zatim počnite trgovati. Nakon što prime vašu uplatu, pustit će Ethereum u vaš novčanik.
 3. Bankomati: U nekim gradovima Ethereum možete kupiti gotovinom pomoću bankomata. Coin ATM Radar vam omogućuje lociranje Ethereum bankomata.
ČITATI  Predviđanje cijene Dogecoina: Prognoza cijene DOGE za 2022., 2025. i 2030.

Nije važno koju metodu koristite, bitno je pohraniti Ethereum na sigurno, poput Trezor novčanika ili Ledger novčanika kako biste zaštitili svoju imovinu.

Koji su najbolji Ethereum novčanici?

Postoji mnogo opcija za Ethereum novčanike. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Ovo su najbolji Ethereum novčanici prema njihovoj sigurnosti i popularnosti.

 1. Ledger Nano X : Ovaj hardverski novčanik pruža vrhunske sigurnosne značajke. To je popularan izbor za kripto ulagače zbog činjenice da vaše privatne ključeve pohranjuje izvan mreže, što ih čini imunima na mrežne prijetnje poput hakiranja i krađe identiteta putem e-pošte.
 2. Trezor T: Trezor T, još jedan popularni hardverski novčanik dobro je poznat po tome što je siguran i jednostavan za korištenje. Ima sučelje sa zaslonom osjetljivim na dodir koje olakšava navigaciju i upravljanje vašom Ethereum imovinom.
 3. MetaMask – MetaMask, softverski novčanik, dostupan je kao proširenje za Chrome, Firefox i Brave. Omogućuje korisnicima da upravljaju svojim posjedima Ethereuma i komuniciraju izravno iz svog preglednika s decentraliziranim aplikacijama temeljenim na Ethereumu (dApps).
 4. MyEtherWallet – MyEtherWallet (MEW), još jedan popularan softverski novčanik, omogućuje vam pohranjivanje, upravljanje i trgovanje Ethereum i ERC-20 tokenima. To je besplatni novčanik otvorenog koda kojemu možete pristupiti s bilo kojeg uređaja spojenog na internet.
 5. Exodus: Exodus se može koristiti kao desktop ili mobilni novčanik za podršku Ethereuma i drugih kripto valuta. Nudi korisničko sučelje sa značajkama kao što su automatsko sigurnosno kopiranje i mogućnost razmjene kriptovaluta unutar novčanika.

Važno je zapamtiti da nijedan novčanik nije siguran. Stoga je dobra ideja da vaša početna fraza oporavka i dvofaktorska provjera autentičnosti budu uključeni.

Možete li rudariti Ethereum

Ethereum (ETH) možete rudariti pomoću računala i specijaliziranog hardvera za rudarenje. Ethereum koristi algoritam konsenzusa Proof-of-work. To znači da će rudari morati riješiti složena matematička pitanja kako bi potvrdili transakcije i zaradili nagrade u novom ETH-u.

Ethereum prelazi na dokaz udjela (PoS), algoritam konsenzusa. To će zahtijevati potpuno novi pristup rudarenju. PoS modeli omogućuju validatorima provjeru transakcija određivanjem koliko ETH imaju i koji su kolateral voljni osigurati. Ovaj model ne zahtijeva od rudara rješavanje kompliciranih matematičkih problema, a trošit će manje energije od PoW-a.

ČITATI  Pregled MetaTrader 4 (MT4)

Razmotrite sljedeće čimbenike ako ste zainteresirani za rudarenje Ethereuma. Važno je zapamtiti da profitabilnost rudarenja može varirati ovisno o tržišnim uvjetima i poteškoćama na mreži.

Nadalje, rudarenje bi moglo postati manje unosno ili čak nemoguće kako Ethereum prelazi na PoS model. Budite u tijeku s razvojem Ethereuma kako biste bili sigurni da možete prilagoditi svoju strategiju rudarenja.

Je li rudarenje Ethereuma isplativo

Trošak električne energije i hardvera, kao i poteškoće rudarenja Ethereuma čimbenici su koji utječu na profitabilnost rudarenja Ethereuma. Tržišni uvjeti i mrežne poteškoće mogu utjecati na profitabilnost rudarenja Ethereuma.

Neki rudari još uvijek zarađuju od rudarenja Ethereuma, posebno oni koji imaju pristup jeftinoj električnoj energiji ili specijaliziranom hardveru za rudarenje. Neke procjene pokazuju da profitabilnost rudarenja Ethereuma u prosjeku iznosi 15-20 USD po GPU-u, s troškovima električne energije od 0,12 USD po kWh.

Ali važno je razumjeti da Ethereum prelazi na dokaz udjela (PoS), algoritam konsenzusa. Ovo će promijeniti način na koji pristupamo rudarenju. Validatori u PoS modelu provjeravaju transakcije na temelju toga koliko ETH imaju i koji kolateral su voljni zaključati. Ovaj model ne zahtijeva od rudara rješavanje kompliciranih matematičkih problema. Također je manje energetski intenzivan od dokaza rada (PoW).

Rudarstvo bi moglo postati manje isplativo pa čak i zastarjeti kako se Ethereum kreće prema PoS-modelu. Budite u tijeku s razvojem Ethereumovog ekosustava kako biste bili sigurni da možete prilagoditi svoju strategiju rudarenja prema potrebi.

Koje poznate osobe preporučuju Ethereum?

Neke slavne osobe izrazile su interes za kriptovalute. Međutim, važno je zapamtiti da su ulaganja u kriptovalute osobna odluka. Ne dopustite da potpore slavnih utječu na vašu odluku. Ja nisam jezični model AI i nemam nikakvih informacija u vezi s potporu ili ulaganjima slavnih osoba. Međutim, vrijedno je napomenuti da su slavne osobe u prošlosti iskazale interes za Ethereum i druge kriptovalute.

 1. Mark Cuban, milijarder poduzetnik koji je također vlasnik Dallas Mavericksa, izrazio je interes za Ethereum i druge kripto valute. Godine 2021. uložio je u Rally, društveno umrežavanje temeljeno na blockchainu.
 2. Elon Musk, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, u prošlosti je tvitao o Ethereumu. Međutim, također je izrazio zabrinutost zbog njihovog utjecaja na okoliš.
 3. Paris Hilton: Društvena i reality TV zvijezda izrazila je interes za kriptovalute i promovirala nekoliko projekata povezanih s kriptovalutama na društvenim medijima.
 4. Ashton Kutcher: Glumac i poduzetnik uložio je u nekoliko startupa povezanih s kriptovalutama, uključujući BitPay i Blockfolio.
 5. Chamath Palihapitiya: rizični kapitalist i bivši direktor Facebooka izrazio je interes za Ethereum i druge kriptovalute te je uložio u nekoliko projekata povezanih s kriptovalutama, uključujući mjenjačnicu kriptovaluta Coinbase.

Prije donošenja bilo kakve odluke o ulaganju ključno je provesti vlastito istraživanje.

Vezani članci

Kupujte i trgujte s više od 500 kriptovaluta na vodećoj svjetskoj kripto burzi.

Kriptovalute su po svojoj prirodi promjenjive. Riskirate gubitak novca. Istražite sami.

Kriptovalute su po svojoj prirodi promjenjive. Riskirate gubitak novca. Istražite sami.

Kupujte i trgujte s više od 500 kriptovaluta na vodećoj svjetskoj kripto burzi.