logoicon

TopBrokeri.com

Što je tehnička analiza?

Facebook
Twitter
LinkedIn
VK
Telegram
WhatsApp

Mogli biste se ozbiljno opeći ako samo postavite naloge za kupnju i prodaju kripto imovine na temelju špekulacija ili reklama. Trgovci moraju biti informirani o tržištu i kriptovaluti kojom namjeravaju trgovati. Tehnička analiza je jedan od načina za prikupljanje informacija prije sklapanja trgovine.

Što je tehnička analiza?

Tehnička analiza može značiti različite stvari različitim ljudima. Osnovno razumijevanje uzoraka grafikona ključno je za svakoga tko pokušava predvidjeti cijene dionica ili kriptovaluta. Neki vide tehničku analizu kao način predviđanja tržišnih kretanja i cijena. Pogledajmo pobliže tehničku analizu.

Za predviđanje tržišnih kretanja tehnička analiza koristi podatke iz tržišnih trendova i obrata. Predviđanja se temelje na kretanju cijena i obujmu trgovanja kripto imovinom. Ovo se koristi za prepoznavanje neravnoteže ponude i potražnje. Ovu strategiju koriste trgovci kako bi uočili prilike za kupnju i prodaju i točno ukazali na uspone i padove preferirane kripto imovine. Tehnički analitičari koriste indikatore i alate za proučavanje kretanja trendova, dijagrame toka narudžbi i algoritamske obrasce.

Najbolje preporučene platforme

MIN. DEPOZIT

$100

ISKLJUČIVO PONUDA

KORISNIČKA OCIJENA

9.8

4.7/5

Trgovanje financijskim instrumentima nosi visoku razinu rizika koja nije prikladna za sve ulagače. Prije donošenja bilo kakve odluke o ulaganju, trebali biste zatražiti savjet od neovisnog financijskog savjetnika kako biste bili sigurni da razumijete uključene rizike.

MIN. DEPOZIT

$100

ISKLJUČIVO PONUDA

KORISNIČKA OCIJENA

9.7

4.5/5

73% računa malih ulagatelja gubi novac trgujući CFD-ovima kod ovog pružatelja usluga. Trebali biste razmisliti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju i možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika gubitka novca.

MIN. DEPOZIT

$100

ISKLJUČIVO PONUDA

KORISNIČKA OCIJENA

9.7

4.5/5

Trgovanje financijskim instrumentima nosi visoku razinu rizika koja nije prikladna za sve ulagače. Prije donošenja bilo kakve odluke o ulaganju, trebali biste zatražiti savjet od neovisnog financijskog savjetnika kako biste bili sigurni da razumijete uključene rizike.

Iako može zvučati lako predvidjeti cijene roba, to može biti prilično teško. Budući da ovisi o trendovima i predviđanjima, tehnička analiza se oslanja na tri temeljne pretpostavke.

Sve podliježe tržišnom popustu.

Pretpostavka je da su svi čimbenici koji bi mogli utjecati na kriptovalute uključeni u njihovu cijenu. Cijena kriptovalute ukazuje na to da svi uvjeti, poput psihologije trgovca, vladinih politika i otpuštanja zaposlenika, određuju trend.

Trendovi određuju akciju cijene

Novajlijama je teško razumjeti crvene i zelene kripto imovine. Trgovac koji je uložio napor da nauči tehničku analizu vidjet će trendove u akciji cijena. Trgovac može predvidjeti buduća kretanja cijena bez obzira na to koliko je vremena potrebno za analizu grafikona.

ČITATI  Potpuni vodič za kupnju/trgovanje Decentraland (MANA)

Vjerojatnije je da će se povijesni događaji ponoviti.

Psihološko uvjerenje da se trendovi na tržištima kriptovaluta ponavljaju dovodi do tehničke analize. Kada cijene prijeđu prag, trgovci reagiraju na isti način kao i prije. Tehnički analitičari vjeruju da se trendovi mogu ponoviti, čak i ako postoje već neko vrijeme.

Koncepti osnova tehničke analize

Trgovac koji koristi samo alate tehničke analize za trgovanje nikada ne postaje stručnjak. Svaki bi trgovac trebao učiti od tržišta. Koncepti tehničke analize ključni su kako bi trgovci bili vješti. Gotovo je nemoguće biti uspješan trgovac bez razumijevanja ovih koncepata.

Tržišni trendovi

Trendovi su temelj svake profitabilne strategije trgovanja. Trendovi su stalno kretanje ponude i potražnje u određenom smjeru. Cijene rastu kada je potražnja za kripto imovinom veća od ponude. Ali cijene padaju kada je ponuda veća.

Lako je prepoznati tržišni trend. Kako bi potvrdili tržišni zamah, trgovci u uzlaznim trendovima moraju tražiti više uspone i niže padove. Trgovci mogu odrediti zamah tržišta promatrajući koliko se brzo cijene kreću u određenom smjeru. Saznat ćete koja sila pokreće tržišni zamah u ovom trenutku: medvjedi ili bikovi. Brzina tržišta se smanjuje, a cijene kripto imovine padaju. Cijene se kreću u suprotnom smjeru.

Podrška i Otpor

Novi trgovac naučit će koncept podrške i otpora jer je ključno identificirati razine kupnje i prodaje. Tržište doseže razinu na kojoj cijene kripto imovine ne prelaze ili padaju ispod određene cijene. Podrška se odnosi na velike kupovne naloge ispod kojih je cijene teško pasti. Kupci postaju agresivniji kada je cijena blizu ove razine kako bi spriječili daljnji pad. Zona otpora je mjesto gdje se postavljaju veliki prodajni nalozi. To sprječava da kripto imovina poraste iznad određenih cijena. Prodavači počinju agresivno prodavati svoju kripto imovinu kada dosegne otpor.

Ovo se objašnjenje može činiti malo previše kompliciranim. Evo primjera koji će vam pomoći da to shvatite. Zamislite čovjeka koji stoji u stambenoj zgradi. Krov je točno iznad njegove glave, a pod je od neprobojnog drveta. Pokušava visoko skočiti da vidi van, ali glavom neprestano udara o krov. Krov služi kao prepreka njegovoj glavi da se ne popne više od zgrade. Prebacuje se na skakanje kako bi slomio drvo kako bi došao do stana ispod, ali to se pokazalo uzaludnim. Pod je toliko gust i zastrašujući da postaje iscrpljen. Postoji podrška.

Prekupljena ili preprodana imovina

Trgovanje kriptovalutama razlikuje se od burzovnih trgovaca koji vjeruju da ne postoje loše dionice već samo loše cijene. Kripto trgovci moraju biti svjesni loših kripto projekata koji povlače tepih. Međutim, cijene mogu postati vrlo niske kada su kriptovalute previše kupljene ili prodane. Ovo nije negativna stvar kao što implicira. Jednostavno je kao što zvuči. Imovina se smatra prekupljenom ako njezina cijena premašuje njezinu tržišnu vrijednost i ulagači vrše pritisak na kupnju. Također se smatra preprodanim kada cijena padne ispod svoje tržišne vrijednosti, a investitori agresivno prodaju.

ČITATI  Prodaja na kratko - Vodič za početnike u strategiji dnevnog trgovanja

Ovi scenariji mogu ukazivati na preokret u uzlaznom ili silaznom trendu. Alati za tehničku analizu i indikatori mogu pomoći trgovcima da prepoznaju tržišna kretanja. Ovaj će se članak i dalje fokusirati na ovu temu jer će pružiti informacije o pokazateljima i alatima za tehničku analizu.

Alati za tehničku analizu i indikatori za svakog trgovca

Tehnički analitičari mogu tvrditi da su određeni koncepti iznad pokazatelji kretanja tržišnih cijena. Međutim, mi ćemo se usredotočiti na tehničke aspekte tehničke analitike. Ove alate koriste tehnički analitičari za usmjeravanje donošenja odluka u svim fazama.

Indeks relativne snage (RSI).

Indeks relativne snage (RSI), oscilator, koristi se za identifikaciju momentuma imovine. Koristi se za utvrđivanje je li kripto sredstvo otišlo predaleko. Ovaj pokazatelj koriste tehnički analitičari za mjerenje kretanja i promjena cijena. Indikator RSI može se očitati od 0 do 100. Kriptoimovina koja padne ispod 30 znači da je prekupljena, a 70 ili više znači da je prekupljena. Kada kripto imovina postane preskupa, trgovci će je rasprodati i zatim agresivno kupovati ako za njom više nema potražnje.

Bollingerove trake

Bollinger bend je dobio ime po Johnu Bollingeru, trgovcu tehničkom analitičaru. Mjeri volatilnost i cijenu kripto imovine. Indikator Bollinger sastoji se od jednostavne pomične sredine (SMA) za 20 razdoblja i dvije trake (gornje ili donje) koje pokazuju standardna odstupanja od ove jednostavne pomične sredine.

Bollingerove trake, koje su gornja i donja Bollingerova trake, predstavljaju standardne devijacije. Bollinger Band je gornji pokazatelj da je imovina preskupa. To je obično kada je Bollingerov raspon prekoračen. Ako je Bollingerov pojas ispod donjeg Bollingerovog raspona, Bollingerovi pojasevi pokazuju da je temeljna kripto imovina prekupljena. Bollingerovi pojasevi šire se od SMA razdoblja od 20 i kripto imovina postaje volatilna. Nakon što se skupi, postaje manje nepostojan.

Pomični prosjek (MA).

Jednostavni alati tehničke analize su indikatori pokretnog prosjeka. Koriste se za mjerenje prosječne cijene za razmjenjivu imovinu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Indikator signalizira da je imovina u uzlaznom trendu ako se kreće u smjeru rasta, odnosno u silaznom trendu ako se kreće u smjeru pada.

Budući da pružaju odgođenu analizu kretanja cijena nakon što se dogode, pomični prosjek se također može nazvati indikatorom zaostajanja. Eksponencijalni i jednostavni pomični prosjeci najpoznatije su inačice ovog alata. Jednostavni pokretni prosjek (SMA) prikuplja podatke o trendovima čiji se smjer ne mijenja. Eksponencijalni pomični prosjek bilježi brze promjene cijena i prikladan je za kratkoročne trgovce. Trgovcima su dostupni različiti vremenski okviri za provjeru trendova i dobivanje različitih rezultata. Najpopularniji vremenski okviri koje trgovci koriste su pomični prosjeci od 200, 50 i 20 razdoblja.

ČITATI  Kako kupiti i trgovati Curve DAO tokenom online

Pomični prosjek od 200 razdoblja izračunava prosječnu cijenu za kripto imovinu u zadnjih 200 dana. Dodaje prosječne cijene ukupnom iznosu i dijeli ga s 200. Ovaj je alat koristan za dugoročne trgovce jer pomaže u prepoznavanju uzlaznih ili silaznih trendova. Također pruža cjenovnu podršku i zone otpora. Ako je cijena imovine kriptovalute viša od prosjeka za 200 razdoblja, to signalizira bikovski trend. Niži je od prosjeka za 200 razdoblja i ukazuje na medvjeđi silazni trend. Prosjek od 50 razdoblja prosječna je cijena koju su investitori u kriptovalute platili u posljednjih deset tjedana. Ovo je razina podrške za sredstvo.

SMA od 50 razdoblja prelazi preko SMA od 200 razdoblja prema dolje. Ovo signalizira križ smrti koji upozorava na medvjeđe tržište. Zlatni križ, s druge strane, signalizira bikovsko tržište kada SMA od 50 razdoblja prijeđe preko SMA od 200 razdoblja. Srednju vrijednost od 20 razdoblja preferiraju kratkoročni trgovci jer mjeri prosječnu cijenu imovine u posljednjih 20 dana. Ovaj tehnički alat koriste trgovci za prepoznavanje nakupljanja koja bi mogla dovesti do proboja. Ova kretanja cijena mogu biti ili zamka za bikove ili medvjeđe tržište, iako su kratkoročna.

Konvergencija-divergencija pokretnog prosjeka (MACD)

MACD je odnos između dvije pomične prosječne cijene kripto imovine. Odražava zamah kretanja cijena. MACD se izračunava oduzimanjem EMA od 26 razdoblja od EMA od 12 razdoblja. 9-razdobna EMA (signalna linija) linije MACD, iscrtana preko linija MACD, identificira dominantne signale za kupnju ili prodaju. Kada MACD prijeđe ispod svoje signalne linije, trgovci mogu prodati ili kupiti kripto imovinu.

Prosječni indeks smjera (ADX).

Tehnički alat ADX mjeri trendove kripto imovine. Dva indikatora količine koriste se za mjerenje snage i smjera trendova kriptovalute. Razinu trenutnih trendova trgovci mogu koristiti za postavljanje naloga za kupnju i prodaju. Razdoblja koja se koriste za izračunavanje ADX razina često su podijeljena u 14 stupaca. Analitičari mogu crtati razine ADX-a za kraća razdoblja koristeći 7 stupaca ili duže na 30 stupaca. Indikator ADX može se iscrtati s linijskim vrijednostima od 0 do 100. Ispod 25 označava veliku fazu akumulacije. Vrijednosti između 25 i 50 ukazuju na trend cijena kripto imovine koje pokušavaju dosegnuti razine podrške ili otpora prije proboja.

Stohastički oscilator

Stohastički oscilator izračunava momentum cijena kripto imovine. Prije promjene cijena mora se promijeniti zamah trenda za kriptovalute. Stohastički oscilator radi na isti način kao i drugi tehnički indikatori, koji mjere cijene kripto imovine na skali od 0 do 100.

Idealan vremenski okvir za razdoblje od 14 općenito je raspon između 14 i 14 dana, bez obzira na to je li cilj postavljen na 14 dana, tjedana ili mjeseci. Očitavanje ispod 20 na stohastičkom oscilatoru ukazuje da je cijena kripto imovine na najnižoj točki. Ako očitanje stohastičkog oscilatora poraste iznad 80, to znači da je cijena kripto imovine blizu svoje najviše točke u zadanom vremenskom okviru.

Zaključak

Možete donositi bolje odluke korištenjem tehničke analize za analizu kretanja cijena kripto tržišta. Iako ima nekih nedosljednosti – posebno kada se povijest ne ponavlja i kada nije u ravnoteži s osnovama, ostaje ključan za postavljanje ispravnih naloga za kupnju i prodaju. Preporučujemo vam da testirate i kombinirate različite indikatore i alate dok ne dobijete dosljednu strategiju za trgovanje kriptovalutom.

Vezani članci

Kupujte i trgujte s više od 500 kriptovaluta na vodećoj svjetskoj kripto burzi.

Kriptovalute su po svojoj prirodi promjenjive. Riskirate gubitak novca. Istražite sami.

Kriptovalute su po svojoj prirodi promjenjive. Riskirate gubitak novca. Istražite sami.

Kupujte i trgujte s više od 500 kriptovaluta na vodećoj svjetskoj kripto burzi.