logoicon

TopBrokeri.com

Cardano: Sve što trebate znati

Facebook
Twitter
LinkedIn
VK
Telegram
WhatsApp

Što je zapravo Cardano?

Cardano je blockchain platforma otvorenog koda. Pokrenut je 2017. u Input Output Hong Kong, tvrtki specijaliziranoj za istraživanje i razvoj blockchaina. Charles Hoskinson je suosnivač. Gerolamo Carano, talijanski polihistor, bio je začetnik projekta. Poznat je po svojim doprinosima matematici, fizici, filozofiji i drugim područjima.

Cardano je blockchain platforma treće generacije. Cilj mu je riješiti neke od problema održivosti i interoperabilnosti koji su mučili starije blockchain mreže. Koristi Ouroboros proof-of-stake konsenzusni algoritam. Ovo je osmišljeno da bude sigurno, energetski učinkovito i omogućuje stvaranje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija (dapps) putem svoje platforme.

Cardanova jedinstvena značajka je njegova slojevita arhitektura. Dizajniran je da podijeli funkcije platforme u različite slojeve. To ga čini modularnijim i fleksibilnijim. Platforma se sastoji od dva sloja: Cardano Settlement Layer (CSL) i Cardano Computation Layer. CSL se bavi transakcijama i prijenosnom vrijednošću. CCL upravlja pametnim ugovorima, dappovima i pametnim ugovorima.

Povežite se s našim najboljim brokerima

submitting..

Registrirajte svoj račun putem TopBrokeri.com i Top account manager će vam pomoći da započnete sa svojim računom!

Cardano također nudi vlastitu kriptovalutu, ADA. Koristi se za plaćanje transakcijskih troškova i poticanje članova mreže. ADA se trenutno nalazi među 10 najboljih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji.

Cardano je blockchain platforma dizajnirana da bude izdržljivija i skalabilnija. Može podržati mnoge slučajeve upotrebe od upravljanja opskrbnim lancem do financijskih aplikacija.

Zašto je Cardano izmišljen?

Cardano je razvijen kako bi riješio nedostatke trenutnih blockchain platformi kao što su Ethereum i Bitcoin. Također pruža skalabilnije, interoperabilnije i održivije rješenje. Cardano je dizajniran za:

 1. Povećajte skalabilnost: prethodne blockchain platforme poput Ethereuma i Bitcoina ograničene su u pogledu broja transakcija koje mogu obraditi u sekundi. Cardanova slojevita arhitektura odvaja transakcijske i računalne funkcije mreže kako bi se povećala skalabilnost.
 2. Cardano nastoji poboljšati interoperabilnost. Platformu mogu koristiti mnoge industrije i aplikacije. Cardano je modularan i interoperabilan. Po potrebi se mogu dodavati ili uklanjati različite komponente.
 3. Povećajte održivost: Bitcoin (i Ethereum) koriste dokaz rada (PoW), konsenzusni algoritam koji zahtijeva puno računalne snage i veliku potrošnju energije. Cardano koristi Proof-of-stake (PoS), algoritam konsenzusa koji je učinkovitiji i održiviji.
 4. Cardano vam omogućuje da omogućite pametne ugovore (i dapps). Cardano je platforma koja vam omogućuje stvaranje decentraliziranih aplikacija i pametnih ugovora (dapps). Oni se mogu koristiti u razne svrhe uključujući financijske transakcije, upravljanje opskrbnim lancem, kao i druge funkcije.
ČITATI  Prognoza Ethereuma: predviđanje cijene ETH 2024., 2025. i 2030.

Ukratko, Cardano je osmišljen kao naprednija i fleksibilnija blockchain platforma koja može podržati veći raspon aplikacija i slučajeva korištenja, kao i rješavanje nekih tehničkih i ekoloških problema s kojima se suočavaju starije blockchain platforme.

Kako je Cardano reguliran

Cardano, decentralizirana platforma za blockchain tehnologiju, ne podliježe regulaciji nijedne središnje vlade. To je permisivna mreža koja svakome omogućuje sudjelovanje kao validator, programer ili korisnik bez potrebe za dopuštenjem bilo koje vlade.

Neke jurisdikcije mogu imati regulatorne zahtjeve u vezi s trgovanjem i upotrebom kriptovaluta. To uključuje ADA koja je kriptovaluta koja se koristi na platformi Cardano. Na primjer, određene zemlje zahtijevaju da se mjenjačnice kriptovaluta registriraju kod regulatornih tijela kako bi dobile licence.

Zaklada Cardano, jedna od tri osobe odgovorne za razvoj i promicanje Cardano, temelji se i podliježe švicarskom zakonu. Zaklada je izjavila da je predana poštivanju svih primjenjivih zakona i propisa u zemljama u kojima djeluje. Također je proveo mjere za osiguravanje usklađenosti s propisima protiv pranja novca i poznavanja svog klijenta (KYC propisi).

Programeri Cardano također blisko surađuju s regulatorima i drugim dionicima u industriji kako bi promicali usvajanje blockchain tehnologije na odgovoran i održiv način. Cardanov tim sudjelovao je u raspravama u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama kako bi se ispitala upotreba blockchain tehnologije u područjima poput upravljanja opskrbnim lancem, upravljanja identitetom i mnogim drugim.

Cardano, iako nije ni na koji način reguliran, možda će se morati koristiti i trgovati u ADA ili drugim kriptovalutama. Zaklada Cardano i drugi uključeni subjekti predani su poštivanju svih zakona i propisa.

Je li Cardano dobra investicija?

Nismo u mogućnosti ponuditi investicijske savjete ili financijske smjernice. Uvijek biste trebali istražiti i potražiti stručni savjet prije donošenja bilo kakve odluke o ulaganju.

Unatoč tome, Cardanova kriptovaluta, ADA (Cardano digital asset), doživjela je značajan rast od svog početka. Platforma također ima snažnu zajednicu programera i pristaše. Razvojnim programerima i tvrtkama mogao bi biti privlačan zbog svog fokusa na održivost, interoperabilnost, skalabilnost i održivost.

Važno je imati na umu da tržište kriptovaluta može biti nestabilno. Vrijednost ADA, kao i drugih kriptovaluta, može brzo fluktuirati na temelju različitih čimbenika kao što su raspoloženje na tržištu, regulatorne promjene, tehnološki razvoj i raspoloženje na tržištu.

Ulaganje u kriptovalute također može biti rizično. Najbolje je ulagati samo ono što si možete priuštiti. Prije donošenja bilo kakvih odluka o ulaganju, kao što su ulaganja u Cardano, ključno je provesti vlastito istraživanje.

ČITATI  Potpuni vodič za kupnju/trgovanje Decentraland (MANA)

Tko je napravio Cardano?

Input Output Hong Kong (IOHK), tvrtka specijalizirana za istraživanje i razvoj blockchaina, stvorila je Cardano. Hoskinson je dobro poznat u prostoru kriptovaluta/blockchaina, a bio je i jedan od suosnivača Ethereuma, još jedne popularne Blockchain platforme.

Cardano je lansirao IOHK 2017. nakon što je Hoskinson počeo raditi na njemu 2015. Cardano je od njegovog pokretanja podržavala i razvijala grupa programera i članova zajednice. Emurgo i Zaklada Cardano dva su druga subjekta odgovorna za promicanje, razvoj i podršku Cardanu.

Cardano je razvio tim koji se sastoji od iskusnih blockchain programera i entuzijasta. Osnivač Charles Hoskinson vidio je priliku da Cardano bude održivija i naprednija blockchain platforma koja može podržati veći raspon aplikacija i slučajeva korištenja.

Cardano gdje i kako kupiti

Cardanova kriptovaluta ADA može se kupiti na nekoliko burzi kriptovaluta i njima se može trgovati. Ovo su glavni koraci za kupnju ADA.

 1. Registrirajte se za račun mjenjačnice kriptovaluta.
 2. Potvrdite svoj identitet. Prije nego što možete trgovati ili kupovati kriptovalute, većina mjenjačnica kriptovaluta zahtijeva da potvrdite svoj identitet. To često uključuje podnošenje službene osobne iskaznice zajedno s drugim osobnim podacima.
 3. Dodajte sredstva na svoj bankovni račun: nakon što je vaš račun postavljen i verificiran, možete dodati sredstva bankovnim prijenosom ili kreditnom/debitnom karticom.
 4. Kupite ADA: Nakon što uplatite sredstva na svoj račun, možete pristupiti paru trgovanja ADA i dati Narudžbu za kupnju ADA iz sredstava na Vašem računu.

Važno je razumjeti da prodaja kriptovaluta i kupnja ADA mogu biti rizični. Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na cijenu ADA. Prije nego što donesete bilo kakvu investicijsku odluku, kao što je kupnja ADA-e, istražite.

Također biste trebali osigurati da koristite sigurnu i uglednu mjenjačnicu kriptovalute kako biste zaštitili svoja sredstva.

Koji Cardano novčanici su najbolji za kupiti?

Cardanova kriptovaluta ADA podržana je brojnim novčanicima. Evo nekoliko popularnih i pouzdanih opcija:

 1. Daedalus novčanik: ovaj službeni desktop novčanik kreirao je IOHK samo za Cardano. Sadrži naprednu sigurnost i omogućuje korisnicima da pohranjuju i upravljaju svojim ADA putem korisničkog sučelja.
 2. Yoroi novčanik : lagani, sigurni novčanik koji je Emurgo stvorio kao podršku razvoju Cardano-a. To je proširenje preglednika i mobilna aplikacija koja pruža jednostavno sučelje prilagođeno korisniku.
 3. Ledger Nano X i Nano S: Ovi novčanici podržavaju ADA i nude napredne sigurnosne značajke kao što su dvofaktorska autentifikacija i offline backup privatnih ključeva.
 4. Trezor T: Još jedan hardverski novčanik koji podržava ADA, ovaj također ima napredne sigurnosne značajke poput PIN koda ili zaporke.
ČITATI  FanDuel Recenzija: Prije nego počnete igrati

Dok se hardverski novčanici smatraju sigurnijima od softverskih novčanika općenito, važno je upamtiti da mogu biti skuplji od softverskih novčanika. Obavezno preuzimajte novčanike samo iz pouzdanih izvora. Također možete poduzeti potrebne sigurnosne mjere kako biste zaštitili svoja sredstva.

Možete li rudariti Cardano?

Cardanova kriptovaluta ADA ne može se rudariti na isti način kao Bitcoin. Cardano koristi konsenzusni algoritam dokaza o udjelu koji se zove Ouroboros. Oslanja se na sustav provjere valjanosti mreže koji drži i ulaže njihov ADA za osiguranje i provjeru valjanosti transakcija.

Validatori za validaciju mreže Cardano biraju se nasumično na temelju iznosa uloženog ADA. Što su ulozi veći, veće su šanse da će biti odabrani za potvrdu transakcija i primanje nagrada u obliku ADA.

Ako ste Cardano validator i želite uložiti svoj ADA, morat ćete imati Cardano novčanik s podrškom za ulog. Prije nego što uložite svoj ADA, postoje određeni tehnički zahtjevi i zahtjevi kojih morate biti svjesni, uključujući zahtjeve za mrežno povezivanje i zahtjeve za vrijeme neprekidnog rada.

Je li Cardano rudarenje isplativo?

Cardanova kriptovaluta ADA ne može se rudariti, kao što sam ranije rekao. Cardano koristi konsenzusni algoritam dokaza o udjelu koji se zove Ouroboros. Oslanja se na sustav provjere valjanosti mreže koji drži i ulaže njihov ADA radi osiguranja i provjere transakcija.

Validatori mreže Cardano zarađuju ADA kao nagradu za sudjelovanje u validaciji i osiguravanju transakcija. Broj ADA validatora koji mogu zaraditi ovisi o nizu čimbenika uključujući ukupni ulog u mreži, udio validatora u tome i stopu inflacije mreže.

Teško je predvidjeti koliko će profitabilno biti ulaganje na Cardanovoj mreži jer ovisi o nekoliko čimbenika kao što su tržišna vrijednost za ADA, uloženi iznos validatora i stopa inflacije mreže. Cardano mreža je isplativ način za dobivanje nagrada i doprinos njezinoj sigurnosti, decentralizaciji i sigurnosti.

Međutim, sudjelovanje u mreži Cardano i ADA ulog mogu biti povezani s rizicima. Na primjer, mogli biste izgubiti dio ili uloženog ADA-a ako dođe do kršenja pravila mreže, prekida rada ili tehničkih problema. Važno je da sami istražite prije donošenja bilo kakve financijske ili investicijske odluke.

Koje slavne osobe podržava Cardano ili u koje se ulaže?

Ne znamo ni za jednu slavnu osobu koja je javno podržavala ili ulagala u Cardano. Postoje neke slavne osobe koje su izrazile interes za kriptovalute ili su uložile izravno u Bitcoin ili Ethereum. Međutim, nema dostupnih javnih informacija koje bi pokazale da je bilo koja slavna osoba uložila ili podržala Cardano.

Važno je napomenuti da preporuke slavnih osoba ili ulaganja ne bi trebale služiti kao savjeti za ulaganja. Ulagači bi uvijek trebali provesti svoje istraživanje i procijeniti svoju toleranciju na rizik prije ulaganja u kriptovalutu ili bilo koju drugu financijsku imovinu.

Vezani članci

Kako kupiti Dash

Ako tražite platformu za internetsko trgovanje koja vam omogućuje trgovanje kriptovalutom Dash, eToro se visoko preporučuje. Platforma za trgovanje, koja je pokrenuta 2007., stekla je

Čitaj više

Kupujte i trgujte s više od 500 kriptovaluta na vodećoj svjetskoj kripto burzi.

Kriptovalute su po svojoj prirodi promjenjive. Riskirate gubitak novca. Istražite sami.

Kriptovalute su po svojoj prirodi promjenjive. Riskirate gubitak novca. Istražite sami.

Kupujte i trgujte s više od 500 kriptovaluta na vodećoj svjetskoj kripto burzi.